Verslag Dianne IJdo

      Comments Off on Verslag Dianne IJdo

door Dianne IJdo, juni 2017

Hoe moet je iets beschrijven waar geen woorden voor zijn? Dat was het eerste wat ik dacht toen Alanya mij vroeg om mijn ervaringen bij Los Cachorros op te schrijven. Als ik toch een woord moet noemen, is dat life changing. Dat is precies wat deze stage heeft gedaan; mijzelf, mijn kijk op de wereld en daarmee dus mijn leven veranderd op een zeer goede manier!

Toen ik hier aankwam was het flink wennen. Ik had nog nooit op een grote groep kinderen staan in een gezinsvervangend tehuis, laat staan een groep met de trauma’s en de ervaringen die de kinderen hier hebben meegemaakt. Ik stond dan ook best te kijken van het gedrag van de kinderen op de groep, De kinderen in Peru zijn veel fysieker en ruwer in hun spel wat in mijn ogen al snel leek op fysiek geweld wat ik moest stoppen. Ik vond het lastig in te schatten waar de grens moest worden getrokken.

Ook vond ik het in het begin erg lastig hoe ik het beste kon reageren, wanneer de kinderen zich misdroegen. Voor een deel heeft dit natuurlijk met autoriteit te maken, die je als stagiaire in het begin nog niet hebt, maar ik heb gemerkt dat streng zijn of boos worden alleen averechts werkt, Het is beter om uit te leggen waarom iets niet kan. Het helpt natuurlijk altijd wanneer je er iets ‘natuurlijks’ tegenover te laten staan. Wil een kind zich niet omkleden van zijn schooluniform naar zijn vrijetijdskleding? Helaas, dan kan hij ook niet meedoen met de recreatieve activiteiten. Het zou handig zijn als stagiaires dit soort dingen van tevoren weten maar aan de andere kant zijn dit ook dingen die je juist uit de praktijk het beste leert.

Naast het groepswerk, heb ik nog andere werkzaamheden gedaan tijdens mijn stage bij Los Cachorros. Ik heb onder anderen plannen geschreven voor en met de kinderen en workshops gegeven aan mijn collega’s.. Dat maakte de stage super afwisselend en leerzaam. Je krijgt dan als stagiair ook meer inzicht in de organisatie en wat er bij komt kijken om die te runnen.

Wat ik als zeer positief heb ervaren tijdens deze stage is het team van Los Cachorros. Ik heb onwijs fijn samengewerkt met mijn collega’s hier en ik had het gevoel dat het team zeer hecht is en iedereen voor elkaar en elkaars ideeën open staat. Dit is in mijn ogen een zeer belangrijk deel van het werken bij een organisatie. Ik heb me in de organisatie in ieder geval vanaf het begin meteen thuis gevoeld!

Al met al kijk ik met een onwijs blij en fijn gevoel terug op mijn stage bij Los Cachorros en ik ga met een berg nieuwe ervaring beginnen aan mijn afstudeerstage in Nederland. Maar daarna ga ik zeker nog eens terug naar Ayacucho.

¡Hasta luego, Ayacucho!

BEN JIJ OF KEN JIJ IEMAND DIE OOK OP ZOEK IS NAAR ZO’N MOOIE STAGE OF WERKERVARING ALS VRIJWILLIGER? NEEM CONTACT MET ONS OP VIA: info@loscachorros.nl